Assalamualaikum dan Selamat Pagi,
BAK KIAN atau sesetangah tempat panggil LOR BAK, atau MEAT ROLLS atau aku lebih suka menyebut GORENGAN ...hihi
Ni aku share cara-cara dan bahan untuk membuat BAK KIAN yang pasti HALAL dan TOYYIBAN
*gambar bahan sebelum digaul tak sempat nak snap*
isi ayam
isi udang
lobak merah/carrot
cendawan kering-rendam dan cincang
sengkuang
bawang besar
bawang putih
daun bawang/chinese leek
lada putih
garam/perasa
tepung jagung
telur
minyak bijan
cincang semua bahan dan gaul sebati kesemua bahan , titiskan minyak bijan serta perasakan dengan garam...siap
(pic ehsan Uncle G)
sebelum ada yang tanya macam mana Chinese Leek
aaaaaaa.......ni rupanya yer
kulit fucuk - boleh beli dekat pasar atau pasaraya
sekeping besar tu dalam RM0.60
potong kepada 12keping
lebih kurang 2sudu besar untuk setiap kulit fucuk
ratakan dan gulung
dah siap gulung (maaf tiada gambar yang dah siap digulung)
boleh lah digoreng
siap digoreng
No comments:
Post a Comment