Monday, February 18, 2019

BAK KIAN


Assalamualaikum dan Selamat Pagi,



BAK KIAN  atau sesetangah tempat panggil LOR BAK, atau MEAT ROLLS atau aku lebih suka menyebut GORENGAN ...hihi

Menu wajib setiap kali Tahun Baru Cina dan menu rebutan.... bak kata Mertua aku, letak lah berapa banyak sekalipun, tak pernah cukup......hahahahaha

Ni aku share cara-cara dan bahan untuk membuat BAK KIAN yang pasti HALAL dan TOYYIBAN


*gambar bahan sebelum digaul tak sempat nak snap*

isi ayam
isi udang
lobak merah/carrot
cendawan kering-rendam dan cincang
sengkuang
bawang besar
bawang putih
daun bawang/chinese leek
lada putih
garam/perasa

tepung jagung
telur
minyak bijan

cincang semua bahan dan gaul sebati kesemua bahan , titiskan minyak bijan serta perasakan dengan garam...siap

(pic ehsan Uncle G)
sebelum ada yang tanya macam mana Chinese Leek
aaaaaaa.......ni rupanya yer

kulit fucuk - boleh beli dekat pasar atau pasaraya
sekeping besar tu dalam RM0.60
potong kepada 12keping

lebih kurang 2sudu besar untuk setiap kulit fucuk
ratakan dan gulung

dah siap gulung (maaf tiada gambar yang dah siap digulung)

boleh lah digoreng

siap digoreng


No comments:

Post a Comment

✿ ALL RIGHTS RESERVED BY IERA AZIRA AZIZ ✿