Assalamualaikum...
Lama kan aku tak update resepi2 ...menghilang jer aku ni, ........
sebenarnya tak de masa nak update...busy u...huhuhu
Masih sempat utk aku mengucapkan SALAM RAMADHAN buat semua kwn2 & blogger2 yg beragama Islam.....
Ok tak mau pjg2 bercoloteh....aku nak share resepi KARIPAP DAGING yg aku masak minggu lepas , jimat deh...tak yah beli2 di bazar ramadhan
ni stock yg aku buat....
inti daging yg sgt3x sedap :p
nak resepi??
nk?
ok lah aku share............... sharing is caring kan
KULIT
250gm tepung gandum
100gm butter @ majerin (nak sedap pakai butter)
1/2 sudu teh garam
50ml air dr peti sejuk
INTI
Daging cincang (nak pakai ayam pn blh - ikut suka korang)
Ubi kentang - dadu kecil
Carrot - dadu kecil
Daun bwg / daun sup
Bwg putih - cincang & tumis
Bwg besar cincang & tumis
Garam
Lada hitam
250gm tepung gandum
100gm butter @ majerin (nak sedap pakai butter)
1/2 sudu teh garam
50ml air dr peti sejuk
INTI
Daging cincang (nak pakai ayam pn blh - ikut suka korang)
Ubi kentang - dadu kecil
Carrot - dadu kecil
Daun bwg / daun sup
Bwg putih - cincang & tumis
Bwg besar cincang & tumis
Garam
Lada hitam
CARA-CARA
1- Masak inti dan sejukkan
(tumis bwg putih & bwg besar , msukkan daging , ubi kentang & carrot , garam , lada hitam , daun bwg , daun sup)
2- Campurkan tepung , butter , garam dan air. Uli hingga boleh di bentuk
3- Canai adunan , turap bulat mengikut besar yg sesuai.
4- Isikan inti di tengah2 , dan kepilkan (klim) membentuk karipap *aku pakai acuan jer :)
5- Panaskan minyak dan goreng hingga kuning keemasan
6- Siap untuk di makan....hihihi
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment