HOME MY LOVE MY CAT MY RECIPE TRAVELOGUE TUTORIAL BUSINESS

Friday, June 5, 2020

BIHUN SUP

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,



Bila terlalu jemu makan nasi, maka pilihan anak-anak adalah Bihun Sup .... Kalau aku bihun ni memang favorite lah, pecah kepala kalau boleh makan...ulang 2-3kali pun tak apa....hihi

Menu yang mudah, jika ada tetamu terkejut tergempar pun boleh jer buat...Jom semak bahan-bahan dan cara-cara membuatnya 

Bahan-Bahan
Bihun/Mee/Keteow (terpulang selera)
Isi Ayam (dada- direbus dan dicarikkan isinya)
Taugeh
Daun sup
Daun Bawang
Bawang goreng
Fish cake/ fish ball (dipotong dan dicelur)
Tauhu (digoreng dan dipotong nipis)

Cara membuatnya
1. Rendam bihun hingga lembut.
2. Celur bihun dalam air panas.
3. Sementara tu siapkan sup dan sambal kicap.


Untuk Sup
Tulang Ayam @ Kaki Ayam
Bawang Merah - diblend
Bawang Putih - diblend
Halia - diblend
3 kuntum bunga lawang
2 kulit kayu manis
4 biji pelaga
1 sudu besar serbuk rempah sup
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
garam
sedikit perasa/kiub ayam

Cara penyediaan
1. Blend halia, bawang merah dan bawang putih.
2. Kemudian tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bahandiblend tadi sehingga wangi dan kering airnya.
3. Masukkan, semua rempah, air hingga 3/4 periuk dan ayam. Masak hingga ayam empuk.
5. Keluarkan ayam. Carikkan kecil2 isinya kemudian hidangkan dengan bihun celur tadi.
6. Tulang ayam dimasukkan semula dalam sup, Reneh dengan api perlahan.


Untuk Sambal kicap - RUJUK SINI

Selamat Mencuba

LOVE,

1 comment:

  1. Numpang promo ya Admin^^
    ajoqq^^cc
    mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
    mari segera bergabung dengan kami.....
    di ajopk.com ^_~
    segera di add Whatshapp : +855969190856

    ReplyDelete

❤ RELATED POST ❤

✿ ALL RIGHTS RESERVED BY IERA AZIRA AZIZ ✿