Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Terung Pipit atau setangah tempat sebut Terung Belanda....
Bila tengok lauk kampung atau ulam kampung tekak aku automatically akan jadi excited meminta untuk makan....hahaha
Bahan-Bahan
- Terung Pipit @ Terung Belanda - di ketuk
- Ikan Bilis - digoreng
- Bawang Besar - dihiris bulat
- Cabai Kering - blend
- Bawang Merah - blend
- Bawang Putih - blend
- Belacan - blend
Cara-Cara
- Mula-mula blend semua bahan
- Kemudian goreng ikan bilis & ketepikan
- Ketuk terung pipit/belanda sehigga pecah (terbelah 2) - ini supaya sambal serap sehingga kedalam
- Panaskan minyak, tumis bahan blend ,tumis sampai cili masak
- Masukkan garam dan gula secukupnya
- Kemudian masukkan terung pipit dan bawang besar
- Bila terung dah empuk sikit.. masukkan ikan bilis.. kacau rata..
- Siap
Ada yang petua kalau nak masak terung pipit, kena rebus dulu bagi lembut....ada yang kata goreng dulu....macam aku just ketukkan terung tu menggunakan lesung batu....hahaha
so bila masak semua sambal-sambal tu akan menyerap di dalam
apa-apalah kan....janji sedap
so SELAMAT MENCUBA
LOVE,
No comments:
Post a Comment