HOME MY LOVE MY CAT MY RECIPE TRAVELOGUE TUTORIAL BUSINESS

Monday, June 17, 2019

DAGING GORENG BERSAMA CHINESE LEEK


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,



Pernah tengok Chinese Leek di pasaraya?
Dan tak tau nak masak apa? 

Orang Melayu jarang masak sayur ni....tapi ni adalah salah satu kegemaran Orang Cina....dah nama pun Chinese Leek kan...hihihi

Chiness Leek ni sama jer seperti daun bawang cuma saiznya besar sikit....
En Hsbn dan anak2 aku suka kalau aku masak sayur ni dengan daging. 
Haaa.....meh aku tunjuk cara mudah nak masak chinese leek ni

Chinese Leek
Pic google - sebab lupa nk ambil sblm masak

Bahan-Bahan


  • 2@3 batang Chinese Leek
  • Daging Batang Pinang
  • 3ulas Bawang Putih
  • Serbuk Lada Sulah
  • Garam/Perasa


  • Cara-Cara


  • Cincang Bawang Putih dan Tumiskan sehingga wangi.
  • Masukkan Daging dan masak sehingga lembut. 
  • Kemudian masukkan Chinese Leek,  kacau 
  • Tambah perasa dan garam serta Lada Sulah
  • Siap untuk di hidang



  • *ini adalah cara aku yer... Korang boleh tambah kicap kalau nak daging tu hitam.
    Boleh guna ISI AYAM @ UDANG @ SOTONG juga.. Terpulang selera masing-masing

    SELAMAT MENCUBA 

    LOVE,

    No comments:

    Post a Comment

    ❤ RELATED POST ❤

    ✿ ALL RIGHTS RESERVED BY IERA AZIRA AZIZ ✿