HOME MY LOVE MY CAT MY RECIPE TRAVELOGUE TUTORIAL BUSINESS

Sunday, April 28, 2019

WHOLE GRAIN ATAU REFINED GRAIN?


Assalamualaikum & Salam Sejahtera,


pic google

Saat ini jenis makanan sihat sudah menjadi trend di kalangan masyarakat.
Banyak jenis makanan yang mungkin sudah kita kenal sebelumnya, tetapi kini muncul dalam versi lebih sihat.

Contohnya adalah biji-bijian, atau yang lebih popular dengan nama whole grain. Selain whole grain, refined grain atau biji-bijian olahan juga mungkin mulai familiar di telinga kita.
Terlepas dari trend tersebut, whole grain dan refined grain ternyata memang dapat mempengaruhi kesihatan kita.



Apa itu whole grain?
Whole grain sering dikaitan dengan jenis makanan bertepung tetapi dalam versi lebih sihat. Roti whole grain, tepung whole grain, merupakan beberapa jenis produk olahan dari gandum.
Tetapi sebenarnya, whole grain atau biji-bijian ini merupakan jenis biji-bijian yang belum mengalami proses pengolahan atau penggilingan.
Biji-bijian ini berupa gandum, beras, sorgum, quinoa, bahkan popcorn. Whole grain mengacu pada biji-bijian yang masih mengandung seluruh bahagian yang biasa dimakan dari biji tersebut, seperti kulitnya (bran), lembaga (germ), dan endosperm. Seluruh bahagian dari biji-bijian ini bermanfaat bagi kesihatan kerana banyak mengandung zat gizi yang diperlukan tubuh seperti misalnya serat, vitamin B, antioksidan, zat besi, tembaga, selenium, potasium, dan magnesium.

Contoh whole grain ialah:
  • Oatmel atau whole oat
  • Beras perang
  • Beras merah
  • Beras hitam
  • Gandum hitam 
  • Barli (barley)
  • Soba (buckwheat)
  • Quinoa
  • Sorgum
  • Dan tepung berlabel whole wheat flour
Whole grain juga merupakan satu jenis makanan (seperti misalnya beras merah) atau juga boleh menjadi produk olahan (seperti misalnya roti yang dibuat menggunakan tepung dari gandum)


Apa itu refined grain?
Secara sederhana, refined grain adalah berbeza dari whole grain. Jika whole grain tidak mengalami proses pengolahan, maka refined grain mengalami proses pengolahan sedemikian rupa sehingga biji-bijian kehilangan bahagian kulit dan lembaganya, memisahkan bahagian endosperm yang hanya mengandung karbohidrat dan sedikit protein.
Pengolahan ini dilakukan untuk meningkatkan daya simpan dari biji-bijian tersebut. Meskipun daya simpannya bertambah, tapi pemprosesan biji-bijian menghilangkan banyak zat gizi yang terdapat di kulit dan lembaga, termasuk di dalamnya vitamin, mineral, dan serat.
Contoh refined grain ialah:
  • Beras putih
  • Tepung gandum (yang tidak dilabelkan terbuat dari whole wheat)
  • Produk olahan yang terbuat dari bahan dasar biji-bijian olahan seperti roti tawar,cereal, cracker, dan cake. Kebanyakan jenis makanan ini terbuat dari refined grain.
Apakah efek Whole Grain dan Refined Grain kepada tubuh badan kita?

Bersambung.....

LOVE,

No comments:

Post a Comment

❤ RELATED POST ❤

✿ ALL RIGHTS RESERVED BY IERA AZIRA AZIZ ✿