Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Gado-Gado bukan satu resepi yang sukar malahan mudah disediakan. Gado-gado kalau kita lihat lebih kurang macam pasembur @ rojak @ seperti pecal , tak lari jauh pun,...sama jer.............Cuma tiada pengunaan Otak Udang (Petis) di dalam kuah kacang.
Kuah gado-gado pulak adalah kuah kacang yang seakan kuah kaang sate , dimasak sehingga pekat
Ada dua versi gado-gado ni , ada yang dimakan bersama nasi impit.
Jom cuba resepi simple aku ini...
Bahan-bahan Kuah
- kacang tanah - goreng tanpa minyak , di buang kulit dan di tumbuk
- air asam jawa
- 1 ketul gula melaka
- air
- garam
- gula
Bahan Kisar
- cili kering - digoreng dan di blend
- bawang besar / bawang merah
- bawang putih
- udang kering
- lengkuas
- kunyit hidup
Bahan Gado-Gado/dicelur/digoreng
- Kacang panjang
- Kangkung
- taugeh
- Sotong Kembang
- Telur
- Fish Cake / Fish Ball - jika suka
- Tempe - digoreng
- Tauhu - digoreng
Cara-Cara
- Untuk Kuah Gado-Gado :- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik wangi. Masak hingga pecah minyak, masukkan air dan kacau dan biarkan mendidih. Masukkan kacang tumbuk , air asam jawa , gula melaka. Kacau hingga rata dan masak dengan api sederhana hingga kuah pekat sedikit.Perasakan dengan garam dan gula. dan siap matikan api
- Untuk Bahan Gado-Gado :- Tauhu dan Tempe di goreng hingga kekuningan. Kacang Panjang , Taugej , Kangkung dicelurkan hingga masak. Telur direbus.... Sotong Kembang di rebus ..Ketepikan
- Untuk Penyediaan :- letakkan semua bahan yang di goreng, direbus dan di celur ke dalam mangkuk , kemudian tuang kan kuah dan siap untuk dimakan
SELAMAT MENCUBA
LOVE,
numpang promote ya min ^^
ReplyDeletebuat kamu yang lagi bosan dan ingin mengisi waktu luang dengan menambah penghasilan yuk gabung di di situs kami www.fanspoker.com
kesempatan menang lebih besar yakin ngak nyesel deh ^^,di tunggu ya.
|| WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||